Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Antigua – ostrov 365 pláží

Jakousi branou do oblasti Závětrných ostrovů zakončujících řetězec Malých Antil v Karibiku je ostrov Antigua, jehož obyvatelé hovoří anglicky. Již v 18. století na ostrově totiž Britové vybudovali svou hlavní námořní základnu a britský vliv je zde i dnes patrný na mnoha místech. Neméně silná je však i domorodá karibská kultura.

Antigua je s rozlohou 280 kilometrů čtverečních největším z celkem šesti Závětrných ostrovů.  Její osídlení se datuje až do doby kamenné, kolem roku 3000 před Kristem se zde usadili příslušníci kmene Ciboney z Jižní Ameriky. Okolo roku 100 našeho letopočtu připluli na ostrov mírumilovní Arawakové a v dobách, kdy Kryštof Kolumbus objevoval Ameriku, pohybovali se souostrovím útoční Karibové. Kolumbus v roce 1493 ostrov pojmenoval Santa Maria de la Antigua podle zázračné mariánské sochy nacházející se v katedrále ve španělské Seville. Španěly i Francouze odradil od usídlení na ostrově nedostatek vody. Jako první se zde až v roce 1632 natrvalo usadili angličtí osadníci z ostrova Sv. Kryštof.

pláž na ostrově Antigua

Asi 40 km severně leží ostrov Barbuda, s níž tvoří Antigua od roku 1981 jeden nezávislý stát. Antigua a Barbuda je členem Společenství národů (Commonwealthu) a hlavou státu je britská královna Alžběta II. Antigua má nepravidelné nízké pobřeží tvořené četnými zálivy, které jsou lemovány plážemi, z nichž mnohé jsou však dostupné pouze po vodě. Vnitrozemí ostrova je zvlněné a suché. Antigua byla v minulosti totiž systematicky odlesňována, aby bylo možné založit rozsáhlé třtinové plantáže. Cukrová třtina se na ostrově pěstovala od 50. let 17. století až do 70. let 20. století. Období vrcholného plantážnictví nastalo v polovině 18. století, v tuto dobu bylo na ostrově v provozu přes 200 větrných mlýnů na drcení třtiny. Afričtí otroci tehdy tvořili asi 93% veškeré ostrovní populace. Poté, co došlo k osvobození otroků v britských koloniích, nastal na ostrově Antigua úpadek. Plantáže zkrachovaly a porost cukrové třtiny byl nahrazen zažloutlým podrostem. 

Antigua je dnes velmi živý ostrov, který se pyšní nádhernou přírodou a skvělými podmínkami pro rekreaci. Cestovatelům nabízí obrovské množství krásných pláží, proto se jí mnohdy říká „Ostrov 365 pláží“ – údajně totiž můžete každý den v roce vyzkoušet jinou pláž. Toto tvrzení je sice přehnané, ale vzhledem ke kráse ostrova odpustitelné. Na Antigue je možné podnikat výlety za historickými památkami z koloniální éry či starými kamennými větrnými mlýny. Vše doplňují tradiční hospůdky hrající reggae nebo jinou originální hudbu. Podél pobřeží jsou roztroušeny vesničky tvořené jednoduchými domky z natřeného dřeva i moderní vilky obklopené květinovými zahradami. 

Britové se v 18. století rozhodli vybudovat na ostrově hlavní námořnickou a vojenskou základnu Závětrných ostrovů. Podél pobřeží Antiguy tak vyrostly pevnosti a hlavní obranná linie byla soustředěna do oblasti jižních přístavů, jako je English Harbour a Falmonth Harbour. Díky tomuto opatření se nepřátelé tomuto karibskému ostrovu vyhýbali velkým obloukem. Během druhé světové války zaznamenala Antigua příliv amerických vojáků a došlo k výstavbě dalších vojenských základen. 

V pobřežních výšinách Antiguy jsou dodnes rozesety zbytky britských opevnění, z nichž nejznámější je Shirley Heights v národním parku Nelson´s Dockyard, který je krásnou ukázkou nejzachovalejšího georgiánského námořního komplexu na světě. Armáda pevnost Shirley Heights opustila již v 50. letech 19. století a od té doby jednotlivé budovy chátrají nebo zmizely pod vegetací. Dodnes je možné zde vidět rozpadající se kasárny, dělostřelecké baterie, muniční sklady, nádrže na vodu či vojenský hřbitov. V nejvyšším bodě areálu, ve výšce 149 metrů nad mořem, se nachází signální stanice, odkud se pomocí vlajek do pevnosti Fort George na Monk´s Hill nad Falmouthem předávaly zprávy. Dole na úrovni moře se nachází doky Nelson´s Dockyard pojmenované po admirálu Nelsonovi (1758 – 1805), které byly vyřazeny z provozu roku 1889 a až do 60. let 20. století chátraly. Dnes se v bývalém skladu dehtu a smůly nachází hospoda Admiral´s Inn. Za návštěvu stojí také Dockyard Museum sídlící v domě admirála z roku 1855.

Antigua - pohled z pevnosti Shirley Heights
Foto: pohled z pevnosti Shirley Heights

Hlavním městem ostrovních dvojčat Antiguy a Barbudy je pohledný a typicky karibský Saint John´s založený roku 1702. Městu dominuje katedrála sv. Jana z Boha se stříbrnými kopulemi, která je obklopena starými omšelými dřevěnými budovami s převislými balkony. Katedrála byla postavena na místě původního kamenného kostela, který byl v roce 1943 zničen zemětřesením. Interiér současného svatostánku je na ochranu proti zemětřesením a hurikánům obložen dřevem z tuhé borovice. Pamětní desky uvnitř katedrály jsou pokryty nejrůznějšími nápisy a erby. U katedrály se nachází hřbitov se sochami sv. Jana z Boha a sv. Jana Křtitele. Jde o sochy uloupené z francouzské válečné lodi, která někdy v 18. století směřovala na ostrov Martinik.

St. Jonh´s je rájem nakupování, turisté berou útokem zejména bezcelní obchody nákupního střediska Heritage Quay. V jeho sousedství se nachází krytá tržnice plná stánků se suvenýry a nejrůznějším zbožím. Tržnice je zakončena hezkou obchodní třídou Redcliffe Quay, která je plná butiků, galerií a restaurací. Tato čtvrť na nábřeží, která bývala ohrazeným místem pro otroky, je dnes živoucím srdcem města. V Saint John´s se nachází jediný lihovar ostrova jménem Antigua Rum Distillery.

Procházkou ulicí Long Street se dostanete k Muzeu Antiguy a Barbudy, jež sídlí v krásné neoklasicistní budově starého soudu z roku 1750. Budova byla postavena z kamene nalámaného na ostrůvcích roztroušených před pobřežím Antiguy. Muzeum poskytuje nepřeberné množství informací o historii a geologii ostrovů, vystaveny jsou zde četné archeologické nálezy a předměty patřící Ciboneyům, Arawakům i Karibům.

Vjezd do přístavu v St. John´s stráží dvě pevnosti – Fort James a Fort Barrington. Severnější Fort James byla založena roku 1706 a je z ní krásný výhled na pláž Runaway Bay. Kousek dále se za malým mysem nachází zátoka Dickenson Bay, kterou tvoří 1,5 km dlouhý pás jemného bílého písku. Pláž lemují čtyři nízké hotely usazené do krásných zahrad. Na jižní straně přístavu stojí Fort Barrington pocházející ze 17. století. Jde o jednu z nejstarších a také nejvyužívanějších pevností na ostrově. Nese jméno po admirálu Barringtonovi, který roku 1665 dobyl francouzský ostrov Sv. Lucie. Ze zříceniny pevnosti je za jasného počasí hezký výhled na sousední ostrovy Sv. Kryštof a Nevis. Nedaleko této pevnosti je možné si užít koupání na úžasných plážích v zálivech Deep Bay, Galley Bay či Hawksbill Bay. Nedaleko se nachází také živé jachetní přístaviště Jolly Harbour tvořené obchody a hotely. Hlavním lákadlem je však pláž v zálivu Lignumvitae Bay. 

Na ostrově Antigua stojí za to navštívit první ostrovní plantáž s názvem Betty´s Hope, která byla založena v 50. letech 17. století a po 250 let byla jednou z nejvýnosnějších plantáží ostrova. Zaměstnáno zde bylo asi 310 západoafrických otroků. Třtinové pole se zde dnes již nenachází, ale dochovány zůstaly dva větrné mlýny, z nichž jeden byl zrestaurován. V malém návštěvnickém centru jsou vystaveny exponáty související se zpracováním cukru a prací otroků, k vidění jsou i různé mapy a nákresy pojednávající o historii plantáže a najdete zde také model dnes již zbořeného panského sídla. 

Milovníci historie by neměli opomenout prohlídku pevnosti Fort George na vrcholku kopce Monk´s Hill za Falmouthem. Pevnost z roku 1689 byla původně zamýšlena jako útočiště pro ženy, děti a dobytek v případě napadení města. Rozkládá se na 3 hektarovém pozemku, který je posetý pozůstatky obranných zdí, nádrží na vodu, muničních skladů a dělostřeleckých stanovišť. 

Antigua - Nelson's Bay
Foto: Nelson's Bay

Na východním pobřeží je možné navštívit místo zvané Harmony Hall, což je bývalé sídlo majitelů cukrové plantáže Brown Bay Mill. Bylo přetvořeno na galerii karibského umění a řemesel a mimoto slouží také jako penzion. Ve starém větrném mlýně byl vybudován bar a restaurace s vyhlídkou na záliv Nonsuch Bay. Na jihozápadě ostrova se zase u zálivu Carlisle Bay nachází oblast tvořená svěží přirozenou vegetací, která je ideální pro pěší turistiku. Vydat se můžete na Antigua Rainforest Canopy Tour a prohlédnout si prales z ptačí perspektivy. Díky můstkům, stezkám a kladkovým lanovkám se můžete vypravit do korun stromů a kochat se nádherným výhledem. Na západě se zvedá také pohoří Sherkeley Mountains, kterému vévodí 402 metrů vysoký Boggy Peak – nejvyšší vrchol Antiguy.

V blízkosti města Codrington na severovýchodním cípu ostrova se u mysu Indian Town Point nachází místo zvané Devil´s Bridge, tedy Ďáblův most. Tento přírodní skalní oblouk je vyhledávanou turistickou atrakcí. Příboj Atlantiku se zde tříští o pobřeží a proráží si cestu dírami ve skále. Ďáblův most je součástí národního parku Indian Town Point, který byl založen v 50. letech minulého století, aby ochránil četná archeologická naleziště s vykopávkami obydlí domorodých kmenů. Kousek na sever se rozkládá písčitá pláž zálivu Long Bay. 

- jap - 

Předchozí články: 
Barbuda – tropické klima po celý rok
Antigua a Barbuda

Článek byl zobrazen 7 068 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko