Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Antigua a Barbuda

Antigua a Barbuda je ostrovní stát ve východním Karibiku na jeho hranici s Atlantickým oceánem. Skládá se ze dvou hlavních ostrovů – Antigua (největší město a hlavní město země je Saint John´s) a Barbuda (největší město je Codrington), které leží zhruba 17 stupňů severně od rovníku.

Antigua je rozdělena do šesti okresů - Saint George, Saint John, Saint Mary, Saint Paul, Saint Peter, Saint Philip. K ostrovům patří také skalnatý neobydlený ostrůvek Redonda, ležící 40 km jihozápadně od Antiguy. Ostrovy Barbuda a Redonda mají samostatný status.

Jižní Antigua se může pochlubit poklidnou koloniální atmosférou se starými větrnými mlýny a opuštěnými cukrovými plantážemi. Barbuda, ležící od Antiguy 40 km na sever, se vyznačuje klidem, vzácnými druhy ptactva, romantickými plážemi a průzračně čistou vodou.

Prvními obyvateli ostrovů byli Arawakové, kteří vybudovali trvalá sídla na obou ostrovech někdy na samém přelomu prvního tisíciletí. Tito mírumilovní zemědělci však byli vyhnáni kolem roku 1200 n. l. Kariby, kteří zničili původní kulturu Arawaků, sami však ostrovy trvale neosídlili. Prvním Evropanem, který ostrov Antigua uviděl byl Kryštof Kolumbus v roce 1493.

Antigua – to znamená především pláže. Pláže s bílým nebo zlatavým pískem, chráněné korálovými útesy, jsou většinou veřejné. Mezi ty nejhezčí patří pláže Dickenson a Runaway na severním pobřeží, Deep Bay a Hawksbill Beach na západ od St. John´s, Darkwood Beach na jih od Jolly Harbour, na východě ostrova patří ke špičce pláž v zátoce Half Moon Bay a v oblasti přístavu English Harbour skryté a klidné pláže Galleon Beach a Pigeon Beach. Některé pláže (obzvláště jejich klidnější okraje) jsou oblíbenými místy pro topless nebo nudisty - patří sem okraje Dickenson Beach nebo části Hawksbill Beach.

Antigua má vynikající možnosti potápění, najdou se tu korálové kaňony a zdi, podmořské jeskyně, je možné pozorovat žraloky, barakudy, korálové rybky i mořské želvy. Západní, mělčí pobřeží je vhodné pro začátečníky ve windsurfingu, zatímco východní pobřeží přitahuje zkušenější sportovce a vyznavače vodního slalomu. Na ostrově Antigua jsou i vhodné terény pro pěší turistiku, kdy se dá obdivovat nejen krajina, ale i historická sídla.

Barbuda je mnohem klidnější než Antigua, turistů je zde méně, nabídka služeb chudší. Nalézá se zde obrovská kolonie mořských fregatek, která láká milovníky ptáků z celého světa. Samozřejmě zde naleznete i překrásné pláže a místa na šnorchlování a potápění.

Barbuda je téměř plochý korálový ostrůvek, nejvyšší bod dosahuje pouhých 45 m. Ostrov Barbuda je skutečným rájem pro ty, kteří touží po klidu, odpočinku a lenošení na pláži, dobrém koupání a šnorchlování, také pro ornitology, kteří najdou zajímavé exempláře v rozsáhlé laguně Codrington Lagoon.

Poslední dubnovou neděli obvykle začíná Sailing week, týdenní závod mořských jachet. Se závody je spjato obrovské množství večírků a tanečních zábav. Na přelomu července a srpna probíhá slavnostní karneval, dalším svátkem hudby je říjnový festival jazzu.

Klima je velmi teplé. Nejvhodnější doba pro návštěvu (samozřejmě nejdražší turistická sezóna) je během suchých zimních měsíců (leden - březen), kdy průměrné denní teploty dosahují 27°C. Nejteplejšími měsíci jsou červenec a srpen, s teplotami pravidelně přesahujícími 30°C. V období září a října nastává období dešťů, které však není nijak dramatické.

Hlavní město St John´s s 30 tisíci obyvateli je sice obchodním a turistickým centrem ostrova, ale nepodřizuje se mezinárodním vlivům a zachovává si svůj ostrovní charakter. Většina turistů se pohybuje v okolí přístavu na nábřeží Heritage Quay nebo na nábřeží Redcliffe Quay, kde je většina restaurací, obchodů a galerií umístěna v restaurovaných původních kamenných a dřevěných domcích. Při návštěvě města nezapomeňte navštívit Muzeum ostrovů Antigua a Barbuda, kde je zobrazena celá jejich historie.

Deep Bay je malá chráněná zátoka na západ od hlavního města, v jejímž středu vyčnívá korály porostlý vrak lodi Andes, která se potopila před sto lety při své cestě z Trinidadu. Loď je vděčným objektem pro potápěče.

Rozsáhlá chráněná zátoka Falmouth Harbour ve tvaru jezdecké boty leží na jihovýchodě ostrova. V samotném městečku Falmouth je řada výborných restaurací a milovníci historických staveb tu najdou nejstarší kostel na ostrově, St Paul´s Anglican Church.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 2 735 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko